5 tips til hvordan du kommer i gang med å skrive

Vil du gjerne skrive en bok, men er i tvil om hvordan du skal begynne? Her har vi sammensatt et par tips for din skriveprosess.

Det er ikke lett å skrive en roman. Vi prioriterer hele tiden andre ting, slik som møter, aktiviteter og ulike forpliktelser. I tillegg kommer hverdagsstyret innimellom der igjen, og plutselig går dagene, ukene og månedene. Det føles som det ikke er mer tid igjen til å sette seg ned å skrive, noe som fører til at skriving ikke lenger er i fokus.

Drømmen om selvpublisering og egen bok starter med skriveprosessen. Derfor har vi samlet et par tips som kan hjelpe deg med å lage en rutine i begynnelsen av ditt bokprosjekt, samt med å starte med det viktigste – nemlig det å komme i gang!

1.  PLANLEGG DIN FORTELLING OG IKKE VÆR REDD FOR Å ENDRE DEN

Planer er noen ganger skapt for å forkastes igjen. Men det er generelt viktig å ha noen grunnleggende ting klart for deg selv: Hvilken sjanger vil jeg skrive i? På hvilken tid og i hvilket miljø skal fortellingen min finne sted? Hva er den røde tråden og budskapet i min fortelling? Hvilke karakterer skal være med? Hva handler det om og hvilke sidekonflikter oppstår?

Når du har begynt å skrive, vil du legge merke til at karakterene og handlingen kan begynne å leve sine egne liv. Og det er akkurat det som er så fantastisk med å skrive! Det kan også hende at hendelsesforløpet du har planlagt under skriveprosessen ikke lenger passer.

Vær derfor ikke så hard mot deg selv og din forhåndsplanlagte fortelling. Det er den eneste måten å gi deg selv, dine tanker og karakterer rom til å vokse.

2.  LAG AVTALER MED DEG SELV OG SKRIV REGELMESSIG

Akkurat som du bestemmer deg for å møte andre, bør du inngå avtaler med deg selv for å skrive. Blokker faste tider på bestemte ukedager i kalenderen, der du vier deg selv og din tid til bokprosjektet.

Hvis du merker at du fortsatt hopper over disse avtalene for å gjøre andre ting, bør du spørre deg selv: Hva er viktig for meg? Hva er mine prioriteringer akkurat nå? Hva gjør jeg med fritiden min istedenfor? Hvordan kan jeg endre den daglige rutinen for å få tid til å skrive?

Ikke vær redd for å starte – selv om det bare er noen få minutter om dagen. Det er ikke noe krav for hvor lenge du skal sitte. Mange forfattere stiller den klassiske eggeklokken inn til en bestemt tid (f.eks. 25 minutter) for å jobbe med manuskriptet i dette tidsintervallet.

Jo mer regelmessig du setter deg ned for å skrive, desto lettere blir det for deg å fortsette, og desto vanskeligere blir det å miste kontakten med handlingen.

3. SETT DEG MÅL FOR SKRIVEPROSESSEN

Planer er noen ganger skapt for å forkastes igjen. Men det er generelt viktig å ha noen grunnleggende ting klart for deg selv: Hvilken sjanger vil jeg skrive i? På hvilken tid og i hvilket miljø skal fortellingen min finne sted? Hva er den røde tråden og budskapet i min fortelling? Hvilke karakterer skal være med? Hva handler det om og hvilke sidekonflikter oppstår?

Check

Det er selvfølgelig ikke lett å planlegge alt på forhånd. Fremover vil du alltid ha dager der hverdagen kommer i veien eller der du har andre oppgaver du må fokusere på. Men som menneske elsker du å nå dine mål. Det er for eksempel veldig tilfredsstillende å kunne krysse av punkter på en to-do-liste og se hva man har oppnådd når dagen er over. Herlig!

For å oppnå denne tilfredsstillende følelsen kan du sette deg små delmål, der du f.eks. bestemmer et visst antall ord du skal skrive til et bestemt tidspunkt. Og når du kommer i gang, vil du også legge merke til at det blir lettere å nå neste delmål, og motivasjonen driver skriveprosessen videre.

4. NETTVERK MED ANDRE FORFATTERE

Det kan være veldig inspirerende å skrive sammen med andre, fremfor å sitte ved skrivebordet helt alene. Søk i forskjellige sosiale mediekanaler for å finne andre forfattere som du kan dele erfaringer, tanker og ideer med. Det lønner seg også å nettverke med dine lesere eller potensielle lesere underveis i skriveprosessen, slik at du f.eks. kan spørre dem om råd om bokens karakterer eller for å få nye synspunkter og vinklinger til din fortelling.

Gjennom skrivende venner og skrivekonkurranser kan du finne interessante foreninger og forfattergrupper online. I tillegg er det flere forum og grupper på Facebook som du kan søke etter. Et tips her kan være å organisere regelmessige møter med andre forfattere på nett for å skrive sammen i et virtuelt kontorlandskap.

5. SKRIV NED DINE TANKER OG IDEER OG LA DEG INSPIRERE

Når du får nye ideer til din fortelling: så skriv dem ned! Prøv alltid å ha notatboken eller mobilen lett tilgjengelig for å kunne skrive ned en idé eller tanke når den oppstår.

Når du får nye ideer til din fortelling: så skriv dem ned! Prøv alltid å ha notatboken eller mobilen lett tilgjengelig for å kunne skrive ned en idé eller tanke når den oppstår.Det anbefales også å finne inspirasjon i andre bøker. Det beste rådet for å skrive godt og flytende er å lese mye selv – la tankene vandre og fantasien ta over. Kanskje dukker det opp nye ideer og fortellingen din blir levende og får mer dybde.

Dersom du ikke er i humør til å skrive en dag, kan du forsøke å endre situasjonen: hør på favorittmusikken din og lag en spilleliste som du vet vil gi deg lyst og motivasjon til å skrive. Du kan også lukke øynene og bruke lyder for å drømme deg bort – kanskje til en strand på en varm sommerdag?

Legg merke til interessante dialoger du hører f.eks. på café, på bussen eller på TV. Spesielt barn kommer ofte med herlige utsagn eller konklusjoner. Skriv dem ned, og bruk dem som et praktisk oppslagsverk når du har bruk for inspirasjon og ideer.


Har du noe å legge til? Har du gode skriveråd som du ønsker å dele med dine medforfattere? Legg gjerne inn en kommentar nedenfor!

Dette innlegget er basert på en artikkel skrevet av Jessica Halermöller.

Forfatter

Linnso Bjerke

Linnso har jobbet på BoD siden høsten 2020 og er det første medlemmet i BoD Norge. I tillegg til å støtte forfattere under utgivelsesprosessen gjennom kundeservice, er hun også ansvarlig for markedsføring, sosiale medier og blogg. På bloggen deler hun gjerne tips og råd rundt bokutgivelse og markedsføring.

Flere innlegg

Leave a Reply

*Obligatorisk felt