Bokutforming med BoD: Her får du overblikket

Hvis du ønsker å gi ut en bok med oss, tilbyr vi en rekke alternativer for hvordan du kan utforme boken din.

01.04.2021 · Linnso Bjerke Bokutforming

Bokens utforming har stor innflytelse på leseopplevelsen. Siden det er vanskelig å vite hvilke elementer som anbefales og passer for hvilken bok – fra innbindingstype og omslags-laminering til valg av papirtype – vil vi i dette innlegget presentere de forskjellige komponentene av en bok, samt forklare deres funksjonelle og estetiske aspekter. Vi håper dette vil gjøre det lettere for deg å velge de riktig alternativene for bokutforming.

Innbindingstyper

Softcover, Hardcover, Wire-O eller Booklet?

Hver innbindingstype har sine fordeler og ulemper. Mens et lite softcover kan passe perfekt i lommen, derav også kjent som en «pocketbok», er et hardcover preget av sin spesielt robuste produksjonsmetode, og er derfor litt dyrere å produsere. Med vår priskalkulator kan du teste forskjellige utsalgspriser og alternativene for bokutforming og se hvordan disse endringene påvirker inntektene per eksemplar.

Uansett innbindingstype kan du velge mellom ti bokformater som spiller en stor rolle for din bokutforming, og bør derfor velges etter bokens sjanger, innhold og omfang.

Bokbinding

Avhengig av hvilken innbinding du velger, vil boka bindes på forskjellige måter. Et Softcover er alltid limt, mens et Hardcover kan limes eller trådbindes. Wire-O holdes sammen av en metallspiral, og en Booklet heftes sammen ved hjelp av ryggstifter.

Softcover

Den klassiske pocketboken: hendig, fleksibel og robust. Omslaget er laget av 250 g kartong og man kan velge mellom matt, glanset eller strukturpreget omslags-laminering. Du får nærmere informasjon om våre lamineringsalternativer senere i dette blogginnlegget.

Bindingstype

Limbinding:
Den robuste limbindingen brukes for alle softcovere og til hardcovere som du ikke velger trådbinding for. Begge limtypene (hotmelt eller PUR, avhengig av papirtype) som brukes for å binding av softcovere er veganske.

Hardcover

De spesielt eksklusive innbundne bøkene er tilgjengelig med rett eller rund rygg, og med eller uten smussomslag:

Bindingstyper

Limbinding:
For hardcover kan du også velge en limbinding, der arkene holdes sammen i gjengen med et limlag.

Trådbinding:
Et hardcover kan også etter ønske utrustes med den spesielt stabile trådbindingen av høy kvalitet. Ved valg av trådbinding, er trykkprosessen Premiumtrykk det eneste alternativet.

Ekstra bokutforming for Hardcover

Efalinpapir
Efalinpapir benyttes som bokbind når du ønsker hardcover med smussomslag. Bokblokken lamineres da med efalinpapir som er tilgjengelig i fem farger, hvorpå skriften alltid trykkes i svart. Smussomslaget tar på seg de estetiske og beskrivende oppgavene som en normal omslagslaminering ellers ville gjort.

Du kan velge mellom disse fem fargene for efalinpapiret:

Lesebånd
Hardcover-bøker med rund rygg og smussomslag er også utstyrt med et lesebånd med tilsvarende farge som på efalinpapiret (bokbindet). Laminerte hardcover med rund rygg uten smussomslag har alltid et hvitt lesebånd.

Kapitélbånd
Hardcover-bøker er alltid utstyrt med et svarthvitt kapitélbånd som lukker gapet mellom bokblokken og bokryggen.

Flapper
Flappene holder smussomslaget og omslaget sammen. De kan også trykkes med f.eks. et forfatterportrett med bilde eller en kort innholdsbeskrivelse.

Wire-O

Omslaget til spiralboken består av 250 g kartong, og du kan velge mellom matt, glanset eller strukturpreget laminering. På grunn av typen binding, har imidlertid wire-o ingen bokrygg og maksimalt 400 sider er mulig.

Bindingstype

Spiralbinding:
Wire-o utstyres alltid med en hvit spiral som holder sidene sammen. Spiralbinding er spesielt egnet for f.eks. mindre kokebøker og vitenskapelige publikasjoner, da bøkene forblir åpne på de oppslåtte sidene.

Booklet

Omslaget til en Booklet består av 200 g papir og kan romme 4 til 48 sider. Det er her snakk om en brosjyre festet med metalltråd, som er spesielt egnet for manuskripter med et lite antall sider.

Bindingstype

Ryggstifting:
Sammenlignet med de andre innbindingstypene, er en Booklet hverken limt eller utstyrt med trådbinding – sidene festes med to robuste metallstifter.

Laminering

Omslaget på alle våre bøker utstyres med en laminering. For både Softcover, laminert Hardcover, Wire-O og Booklet kan du dermed velge mellom tre forskjellige typer laminering: matt, glanset eller strukturpreget.

Matt laminering:
Den matte lamineringen er ikke reflekterende og velges ofte for skjønnlitterære publikasjoner.

Glanset laminering:
Den matte lamineringen er ikke reflekterende og velges ofte for skjønnlitterære publikasjoner.

Strukturpreget laminering:
Den strukturpregede lamineringen reflekterer og har et karakteristisk strukturert mønster.

Papirtyper

Valg av papir er også viktig og kan støtte og optimalisere leseflyten til leserne dine. Du kan finne ut hvilken type papir som er egnet for hvilket formål under følgende punkter:

Hvit, 90 g:
Dette papiret er spesielt godt egnet for fagbøker.        

Kremhvit, 90 g:
Denne papirtypen er det klassiske papiret for romaner, lyrikk o.l.

Matt, hvit, 120 g:
Dette matte papiret viser frem bilder og grafikk i kombinasjon med tekst spesielt godt.

Høyglans, hvit, 200g:
Dette glansede papiret er det ideelle valget når det gjelder presentasjon av bilder.

Av hensyn til miljøet trykker vi våre bøker på FSC®-sertifisert papir (lisenskode C105338). Det vil si at alle bøker som produseres av BoD består utelukkende av papir som kommer fra ansvarlig skogbruk. Du kan lese mer om hva dette innebærer her.

Standardtrykk og premiumtrykk

Hvis du vil inkludere sider med fargekomponenter i din trykte bok, kan du velge mellom trykkprosessene standardtrykk (ink på rull) og premiumtrykk (toner på enkeltark). Standardtrykk lar deg produsere svarthvitt og/eller farget innhold i hvilken som helst kombinasjon til en lav pris. Unntak er Booklet, Wire-O og Hardcover med trådbinding, samt prosjekter med 120 g eller 200 g papir. I disse tilfellene, eller om du ønsker trykk av ekstra høy bildekvalitet, er det premiumtrykk som gjelder.

Du kan lese mer om bokutforming på BoDs nettside:

Dette innlegget er basert på en artikkel skrevet av Jessica Halermöller.

Forfatter

Linnso Bjerke

Linnso har jobbet på BoD siden høsten 2020 og er det første medlemmet i BoD Norge. I tillegg til å støtte forfattere under utgivelsesprosessen gjennom kundeservice, er hun også ansvarlig for markedsføring, sosiale medier og blogg. På bloggen deler hun gjerne tips og råd rundt bokutgivelse og markedsføring.

Flere innlegg

Leave a Reply

*Obligatorisk felt