Hvordan lage din egen bok – trinn for trinn

Vil du lage din egen bok, men mangler oversikt over prosessen frem mot publisering? Så les videre her:

1. Finn din sjanger og ditt spesielle emne

Det aller første trinnet i prosessen når du vil lage en bok, er å få tak i temaet du vil skrive om. Du kan starte med å stille deg selv følgende spørsmål for å få bedre oversikt: Hvilken sjanger vil jeg skrive i? På hvilken tid og i hvilket miljø skal historien min finne sted? Hva er den røde tråden i fortellingen min? Hvilke karakterer skal opptre? Hvilke plot og sidekonflikter finnes? Har jeg en passende tittel for min bok, og hva med en undertittel? Ønsker jeg å gi ut boken i mitt eget navn eller vil jeg heller bruke pseudonym? Hvem er leserne mine? Avhengig av sjangeren du skriver boken din i, finnes det forskjellige relevante spørsmål.

Hvis du skriver en fagbok, bør du fokusere på å velge informasjonen du vil formidle, kanskje trenger du rettighetene til grafiske illustrasjoner, bilder, sitater eller annet kildemateriale. I tillegg er det viktig å lage en overordnet struktur med avsnitt og underavsnitt og tenk på hvordan du best kan kommunisere din kunnskap til fremtidige lesere.

Hvis du vil skrive en skjønnlitterær roman, for eksempel en thriller, det er mer relevant å jobbe med handlingen for teksten din.

Skriver på laptop

2. Sett ord på din idé eller ditt emne

Når du har avgrenset emnet ditt, kommer du til selve skrivefasen. Hvis du noen gang har begynt å skrive, vil du raskt finne ut at fortellingen din kan ha sitt eget liv. Handlingen du har vurdert på forhånd, gir kanskje ikke mening senere i skriveprosessen. Hvis du skriver en fagbok, kan det hende du også må tilpasse den overordnede planen under skriveprosessen. Teksten din har en dynamisk størrelse, så vær åpen i forhold til planen din og ha mot til å endre og å skifte kurs underveis.

3. Overbevis leseren med en profesjonell tekst

Når du har skrevet den første versjonen av manuskriptet ditt, er en viktig del av arbeidet er at du får andre til å lese gjennom teksten din. Uansett hvilken sjanger du skriver i, bør du få andre øyne til å lese teksten, ettersom man lett kan bli blind på egen tekst. Også for tradisjonelle forlag er denne utarbeidelsen av teksten en viktig del av arbeidet. Og i tillegg få en profesjonell redaktør og korrekturleser til å jobbe med teksten din, vil gi et mye bedre sluttprodukt.

Når du lager boken din med BoD, tilbyr vi i forbindelse med våre forfattertjenester både profesjonell språkvask og korrekturlesing av ditt manuskript. Du kan bestille akkurat den tjenesten som passer til ditt manuskript. Vi gir deg et uforpliktende pristilbud og finner den rette til å jobbe gjennom teksten din i henhold til emnet.

4. Hvilket produkt er egnet for min publikasjon?

For din bokpublisering kan du velge mellom våre to publiseringsprodukter BoD Classic og BoD Comfort. BoD Classic anbefales hvis du ønsker en enkel og rask publisering i bokhandelen, som du selv er ansvarlig for: Det første trinnet er å registrere deg på vår publiseringsplattform myBoD.

BoDs produkter

4.1 myBoD

I myBoD kan du opprette, lage og administrere bokprosjektene dine, samt følge med på salget av boken din. For å lage et nytt bokprosjekt, klikker du bare på “Nytt bokprosjekt” til venstre på dashbordet. Deretter føres du gjennom bokprosjektet trinn for trinn, der du velger et passende produkt, legger inn informasjon om boken, og laster opp bokfilene til din konto. Det er enkelt å komme gjennom prosjektet, men vi har gitt deg litt ekstra veiledning i en Hjelpeguide for myBoD med tips og råd for å gjøre boken ferdig på nett.

Hvis du i stedet velger BoD Comfort, som er den mer komfortable løsningen, får du også en personlig prosjektpartner som vil støtte deg gjennom de forskjellige trinnene i ditt bokprosjekt. Med BoD Comfort kan du enten sende oss bokfilene dine i per e-post eller laste de opp i din myBoD-konto – prosjektpartneren vil da kontrollere filene før boken trykkes. Vi vil deretter trykke et prøvetrykk av din bok (også kalt visningseksemplar), og sende den til deg i posten for godkjenning. Hvis du godkjenner visningseksemplaret, vil boken din publiseres, og du vil motta et startopplag på fem eksemplarer av den trykte boken. Med Comfort Pluss er det enda enklere å lage din egen bok. Her kombinerer vi bokblokk- og omslagsdesign fra våre forfattertjenester med BoD Comfort, og har dermed satt sammen den ideelle pakkeløsningen for din bok.

Til slutt er det BoD Fun, som er online-løsningen for deg som ønsker å lage en bok eksklusivt for eget bruk. Her får du muligheten til å lage boken din gratis i myBoD. Først når den er godkjent og klar, og du bestiller et lite opplag, betaler du kun for trykk og forsendelse av bøkene.

5. Gi ordene dine et estetisk og moderne uttrykk

Hardt eller mykt omslag, bokens format og innbindingstype? Alt dette og mer er opp til deg som forfatter å bestemme. Du kan lage boken din akkurat som du vil. For at du skal få en oversikt over dine alternativer, finner du detaljer og bilder av hvordan boken kan se ut på vår nettside. Her finner også informasjon om ulike verktøy, fargehåndtering, kolofon og eksempler på hvordan du kan bygge opp bokens bokblokk og omslag. Les også mer om bokutforming med BoD i vårt blogginnlegg.

Vi anbefaler at du også velger å gi ut e-bok sammen med den trykte boken. E-boken er inkludert i prisen og vi tar oss av konverteringen av dine bokfiler til de vanlige e-bokformatene, slik at e-boken din senere kan leses på alle relevante e-boklesere.

Bokblokk

5.1 Bokblokkdesign

Det finnes forskjellige måter å sette opp en bok på, og du trenger ikke nødvendigvis å ha et profesjonelt program for dette. Det kan også gjøres med Microsoft Word. På vår nettside finner du både Word-maler i forskjellige formater og tips for hvordan du lager bokoppsettet ditt med forskjellige programmer. I myBoD laster du enkelt opp din bokblokk (bokens innmat) som PDF-fil. Husk at man bør ha beskjæringskant når bilder går helt ut til kanten av boksidene.

Videre er bokblokkdesign en del av våre forfattertjenester. Du kan velge mellom tjenestene Basic og Premium. Bokblokkdesign Basic er godt egnet for ren tekst med enkle kapittelinndelinger, som for eksempel en roman eller novellesamling.

Bokblokkdesign Premium er et opplagt valg hvis det er et avansert bokprosjekt som komplekse fagbøker, poesi eller spesialdesignede barnebøker. Du kan lese mer om våre forfattertjenestene her.

Omslagsdesign

5.2 Omslagsdesign

Når du som forfatter lager din første bok, har du kanskje bare en vag idé om hvordan bokens omslag skal se ut. Imidlertid er omslaget det første leserne dine ser, og derfor en veldig viktig del av boken din. En stor del av boksalget foregår online. Leserne dine har ikke nødvendigvis boken din i hendene, og kan bla litt i den og lese baksideteksten.

Hos BoD har vi også forskjellige tjenester for å hjelpe deg med å lage det beste omslaget til boken din. Våre forfattertjenester tilbyr deg Omslagsdesign Easy, Collection og Premium.

I myBoD kan du ved bruk av nettverktøyet easyCOVER raskt og enkelt lage et tilpasset omslag for ditt bokprosjekt. Her kan du velge Omslagsdesign Easy med 14 omslagsmaler i 5 forskjellige fargevarianter, eller Omslagsdesign Collection med eksklusive ferdiglagde omslagsdesign. I tillegg kan du lage ditt Eget design ved bruk av frihåndsmalen.

Med Premium-tjenesten mottar du to utkast av ditt bokomslag, slik at du kan velge hvilket design vi skal jobbe videre med for å lage ditt unike endelige omslag for din bok.

Dersom du lager ditt bokomslag selv er det viktig å benytte BoDs omslagskalkulator. Omslagets dimensjoner beregnes her basert på bokens format, innbinding, papirtype og antall sider.

6. Publisering – alle tjenester under samme tak

Det siste trinnet i å lage en bok er selve publiseringen. BoD er en fullservicepartner for alle uavhengige forfattere. Du kan både kontakte BoD hvis du bare vil lage boken til eget bruk, og hvis du vil publisere boken din og selge den i bokhandelen. BoD spesialiserer seg både på Print on Demand, salg og distribusjon og kan derfor tilby deg alle nødvendige tjenester i forbindelse med en profesjonell bokutgivelse.

Hvis du har valgt BoD Comfort, kanskje i kombinasjon med en eller flere forfattertjenester, vil vi også ta oss av de siste trinnene i publiseringsprosessen. De ferdige bokfilene dine blir gjort klare for trykk, noe som betyr at to trykkferdige PDF-filer blir laget for boken din. Når det digitale trykkgrunnlaget er klart, vil vi trykke det første eksemplaret av din bok, slik at du kan se gjennom og kontrollere at alt ser bra ut. Når du har godkjent det såkalte visningseksemplaret, gir du grønt lys for selve publiseringen.

7. Bokens vei til leseren

Når du har vært gjennom hele prosessen og endelig står med boken din i hånden, er det et stort øyeblikk. Du har gjort en god jobb og har vært gjennom en spennende prosess. Boken din har blitt til virkelighet!

Hvis du har valgt å lage boken din med BoD, har du fordelen at du ikke trenger å være ansvarlig for katalogiseringen i bokhandlernes bestillingssystemer, salg eller levering til leserne – BoD tar seg av alt det for deg. Vi katalogiserer boken din i bokhandler både i Norge og internasjonalt – både den trykte boken og e-boken. Når leseren bestiller boken din i bokhandelen, sørger vi for at boken din blir trykt og sendt til kunden. Vi tilbyr også gratis plikt- og anmeldereksemplarer.

Lese bok

Når boken din er publisert, kan du selvfølgelig også bestille små opplag til eget bruk, fortløpende og etter behov. Du kan følge salgsstatistikken for boken din direkte i din myBoD-konto, fokusere på markedsføringen – og selvfølgelig på å lage din neste bok.

Vi ønsker deg lykke til med ditt bokprosjekt!


Dette innlegget er oversatt av Laila A. Kristoffersen, basert på en artikkel skrevet av Lisbeth Jensen.

Kommentarer

 • Hi, my 8-year-old daughter wrote an excellent poem. It is really remarkable and I think we should try to publish it. However, it is a short poem with only about 150 words. Can you please offer some advice what is the best way and place to publish it please? I would be very grateful for any tips.
  Thanks in advance!
  Linda

  • Hi Linda,

   that’s really nice – you should be so proud of your daughter! With BoD you could potentially publish that one poem by choosing Booklet (4 to 24 pages). You can then register for free in myBoD, start a book project and upload your cover and book block as PDFs. For further information I would advice you to check out our website http://www.bod.no or contact our customer service.

   Apart from this I can only advise you to consult with our good friend Google and e.g. check if there are some magazines willing to publish your daughters poem 🙂

   I wish you good luck and hope to hear from you!

   Best regards,
   Linnso

Leave a Reply

*Obligatorisk felt