For å kunne skrive spennende bøker som leseren ikke klarer å legge fra seg, bør historien baseres på troverdige og fengslende karakterer. En vellykket karakter kan vekke mange følelser i leseren – alt fra sinne og avsky til medlidenhet og inspirasjon. Den kan få leseren til å begynne å gruble, eller rett og slett glemme verden rundt seg. Men hvordan blir levende karakterer til?
Trinn 1: Hva kjennetegner din karakter?
Hva er hans eller hennes egenskaper? Detaljer som alder, høyde, hårfarge og karakteristiske trekk som f.eks. utålmodighet, intelligens eller mot gjør en person til en personlighet – og det samme gjelder for litterære karakterer. Karakterens interesser, vaner og problemer hjelper leseren med å få en idé og mening om karakteren, og til å kunne identifisere seg med den.
- Tips: Lag en detaljert profil 🖼️
Enkelte forfattere tegner sine egne karakterer eller ser etter bilder i bildedatabaser. Dette materialet kan senere brukes til å presentere karakterene på f.eks. sosiale medier.
Trinn 2: Hvilken bagasje bærer karakteren din på?
Opprinnelse, utdannelse, erfaringer som har satt spor: Hvor kommer karakteren fra? Hva har den opplevd, hva kjennetegner den og har gjort den til den karakteren den er i dag? Vær så spesifikk som mulig: Hvordan er forholdet mellom karakteren og dens foreldre? Hvordan og med hva likte den å leke som barn? Hvordan endte den opp i jobben sin? Konkrete hendelser fra fortiden kan hjelpe deg med å se din karakter tydeligere mens du skriver.
- Tips: Skriv en biografi 📝
På internett finner du mange spørreskjemaer for karakterkarakterisering som kan hjelpe deg å bli enda bedre kjent med karakteren din.
Trinn 3: Hvilken grunnleggende holdning har din karakter?
Den grunnleggende holdningen er avgjørende for motivasjon, utviklingsmuligheter og konfliktadferd. Er karakteren din en evig optimist med grunninnstillingen «Det ordner seg.» eller heller en engstelig person som frykter og ser problemer overalt? Avhengig av karakterens holdning, kommer den til å oppføre seg annerledes. Ulike holdninger skaper også konflikter og dynamikk mellom de forskjellige karakterene – noe som gjør historien din enda mer spennende!
- Tips: Formuler i én setning den grunnleggende holdningen til din karakter 👍
Når du skriver, må du kontinuerlig kontrollere at dine karakterers adferd stemmer overens med deres holdninger.
Trinn 4: Hvordan oppfører karakteren din seg og hvordan samhandler den med andre?
«Show, don’t tell» – dette velkjente skrivetipset gjelder også for litterære karakterer! Som forfatter må du vite hvordan din karakter oppfører seg; hvilket kroppsspråk den har, hvilke særtrekk den har i gester, bevegelser og ansiktsuttrykk eller i selve språket. Hvordan viser karaktertrekk som f.eks. sjenanse eller gangart seg i samspillet med andre karakterer?
- Tips: Skap en karaktertypisk bevegelse 🤸
Tenk på en gest som får deg til å gjenkjenne din karakter og understreke dens personlighet. Jo mer visuelt du kan forestille deg et scenario mens du skriver, desto bedre kan du gjøre den mer ekte og levende for leseren. Se altså karakterene for deg som i en film.
Trinn 5: Hvordan utvikler din karakter seg?
Hva lærer karakteren underveis i historien, hva handler den om og hvilke erfaringer gjøres? Hvilke hendelser påvirker karakterens personlige utvikling? Hvilke hendelser understreker og befester hans eller hennes verdensbilde, hvilke passer ikke inn i verdensbildet i det hele tatt, men som kanskje kan ødelegge det? Hvordan påvirker dette karakterens utvikling?
Hvis du kan svare på disse spørsmålene, føles det logisk, presist og konsistent for den som leser boken, og karakteren oppleves som autentisk. Da kan de identifisere seg med din karakter og bli oppslukt av den.
- Tips: Skisser utviklingen til din karakter 📌
Noen forfattere bruker Excel til dette, mens andre maler store plakater og henger dem opp på vegen. Finn en metode som passer for deg og dine karakterer – dette vil hjelpe deg med å holde dampen oppe!
Har du lyst på flere tips og mer inspirasjon for skriveprosessen, kan disse blogginnleggene være av interesse: 5 tips til hvordan du kommer i gang med å skrive og Skrive dialoger – hvordan gjør man det?
Lykke til videre!
Jeg skal skrive en barnebok og en hund som heter Kyrre
Barn i alder 1- 3 år
Bruker mye bilder og lite skrift
Er det rett tanker
Hei Karin
Så gøy at du skriver en barnebok! Jeg vil absolutt si at mye bilder og lite skrift er passende for barn i denne alderen, men sørg imidlertid for at fortellingen får en tydelig begynnelse, hoveddel og slutt.
Ta gjerne kontakt med vår kundeservice ved ytterligere spørsmål eller om du trenger hjelp med ditt bokprosjekt 🙂
Med vennlig hilsen
Linnso
Tusen takk for denne oppskriften. Den har jeg brukt mye, og karakterene mine begynner å få liv. ❤❤❤